De dichter is een gedicht: hommage Jotie T'Hooft

Op 6 oktober 2017 is het net veertig jaar geleden dat de dichter Jotie T'Hooft overleed te Brugge. De avond voordien verliet hij zijn woning in de Kerkstraat 99 in Sint-Agatha-Berchem, op loopafstand van de Nederlandstalige bibliotheek. Op de schoorsteenmantel werden twaalf laatste gedichten teruggevonden die nog diezelfde maand postuum werden uitgegeven door uitgeverij Manteau, toen ook gevestigd in Sint-Agatha-Berchem. Op dat moment was de eenentwintigjarige dichter de rijzende ster van de Nederlandstalige letteren, onze eigenste Vlaamse "poète maudit". Zijn tragische dood heeft bijna steeds meer aandacht gekregen dan zijn literaire en poëtische nalatenschap, tot nu...

Op vrijdag 20 oktober brengt de bibliotheek, in een coproductie met Behoud de begeerte, een avondvullend poëtisch programma met een keuze uit zijn werk, gebracht door een keur aan jonge dichters. Charlotte Van den Broeck, Yannick Dangre, Maarten Inghels, Delphine Lecompte, Roderik Six en Michaël Vandebril brengen hun favoriete gedicht van Jotie T'Hooft en een korte selectie uit eigen werk, acteur Wim Willaert eert de veel te jong gestorven dichter en Mauro Pawlowski brengt op geheel eigen wijze songs van Frank Zappa en van hemzelf. Vitalski presenteert, interviewt en begeestert.

De voorstelling vindt plaats in het Gemeenschapscentrum De kroon op vrijdag 20 oktober om 20u. De toegangsprijs bedraagt 12 euro, tickets vindt u op https://tickets.vgc.be/dekroon

Voor de start van de voorstelling wordt om 19u aan de bibliotheek een muurbanner met daarop het gedicht "Schuldbekentenis" onthuld, én een herdenkingsplaat aan de woning in de Kerkstraat 99, het zogenaamde "zwarte huis".